For de som har lyst til å prøve legger jeg ut min fremgangsmåte her:
Først kokes potet, skrelles og males 2 ganger, siste gang med salt. Jeg bruker kun Seltin i all matlaging. Dette står til kjøling natten over
Neste dag starter moroa. Den malte poteten fra kvelden før skal klargjøres. Oppskrift fra svigermor er at 500 g mel eltes inn i 2 kg malt potet
Jeg bruker farseformer, men kjenner at jeg vurderer å ta med hjem eltetrau fra hytta og la det komme til heder og verdighet igjen
Etter ar dette er eltet inn, så står blandingen/deigen og hviler en times tid, mens jeg samler all styrke til kjevling ;)
Så er det klart for kjevling, så trinse for å få leiven tynn og tilslutt lages hull i leiven for å unngå at lefse hever på takka
Nå er lefsa klar for takka. Bruker stekespade, ruller leiven rundt den før den rulles ut på takka og stekes raskt på begge sider
Når den er stekt tas den av takka. Jeg bruker laken og legger lefsa på, bretter lefsa og legger den under teppe for å beholde fuktighet
I dag fikk jeg hjelp av datter, Lillian. Så er hun opplært og det er videreført til neste generasjon.
Her er dagens produksjon klar til nedpakking og frysing. 23 stk
Tilslutt et lite bakstekjerring-selfie :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar